Kasvipohjaisen ruuan toimialayhdistys Pro Vege ry on nimittänyt toiminnanjohtajakseen Jukka Kajanin. Ensimmäistä vuottaan toimivan yhdistyksen tavoitteena on taata, että kasvipohjaisen ruuan markkina kasvaa  potentiaalinsa mukaisesti. Kasvu tuo mukanaan uusia elinkeino- ja työllisyysmahdollisuuksia, sekä hyötyjä kansanterveydelle, ilmastolle ja ympäristölle. Se hyödyttää koko Suomea.

Pro Vegen ensimmäisenä toiminnanjohtajana aloittava Jukka Kajan saa luotsattavakseen yhdistyksen, joka on lyhyessä ajassa kerännyt laajan jäsenkunnan. Kasvipohjaisen ruuan valmistajien lisäksi 27 jäsenen joukossa ovat kaikki suurimmat päivittäistavaraketjut sekä toimijoita muun muassa ravintolakentältä, tutkimuksesta ja solumaataloudesta.

 ”Monipuolinen jäsenkuntamme tuo uskottavuutta vaikutustyöhön, koska on selvää, että kasvipohjaisen ruuan asia koskee suurta osaa kotimaista ruokakenttää”, Kajan toteaa.

Aiemmin Kajan on toiminut ruoka-alalla konsulttina sekä Raision yhteiskuntasuhdepäällikkönä. Pro Vegen hallituksen puheenjohtaja Niklas Kaskeala on ilahtunut, että yhdistys pääsee vahvistamaan vaikuttamistyötään Kajanin johdolla.

“Kotimainen ruokakeskustelu on kaivannut kasvisruoka-alan toimijoiden ääntä, jolla puhua ruuantuotannon ja -kulutuksen tulevaisuudesta. On hienoa, että Pro Vege pääsee täyttämään tätä aukkoa Jukan kanssa, sillä hän on aiemmin työssään syventynyt kasvipohjaisen ruuan alan kehittämistarpeisiin ja tullut tunnetuksi ruoka-alan aktiivisena ja verkottuneena vaikuttajana”, Kaskeala kertoo.

Kasvipohjainen ruoka luo kasvua elintarvikesektorille

Erityisesti kasviproteiineihin ja kasvimeijerituotteisiin keskittyvä Pro Vege pyrkii mahdollistamaan, että Suomi hyötyy potentiaalinsa mukaisesti kiihtyvästä globaalista muutoksesta ruuan tuotannossa ja kulutuksessa. Suomen ruokateknologiaosaaminen ja erityiset raaka-aineet ovat kilpailutekijöitä, joiden varaan rakentaa kansainvälistä menestystä.

Kasvumahdollisuuksia riittää, sillä tämän vuotisen Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan koko ruokasektorin ennakoidusta kasvusta vuoteen 2035 saakka 53 prosenttia tulee kasviproteiineista, kaurameijerituotteista ja solumaataloudesta. Yhtenä esteenä mahdollisuuksien realisoitumisen tiellä Kajan näkee polarisoituneen ruokakeskustelun.

”Aivan suotta uudet ruokainnovaatiot ja muuttuvat ruokavaliot joutuvat identiteettipolitiikan välineiksi. Kasvipohjaisessa ruuassa on kuitenkin keskeisesti kyse aivan kaikesta muusta politiikasta, esimerkiksi työllisyydestä, terveydestä, turvallisuudesta, ilmastosta ja ympäristöstä. Sen edellytysten kehittäminen on koko Suomen etu”, Kajan sanoo.

Vakuuttamalla päättäjiä saavutettavista yhteisistä eduista Pro Vege pyrkii vaikuttamaan niin ruokajärjestelmän rakenteisiin kuin arkisiin käytäntöihin. Kasvipohjaiselle ruualle halutaan tasavertaiset edellytykset vakiintuneempien ruokien rinnalla.

 ”Tavoitteenamme on vauhdittaa kasvipohjaisen ruuan normalisoitumista. Jatkossa sitä ei tarvitse erikseen pyytää, selitellä tai nähdä erityisruokavaliona. Kasvisruokaa sanotaan ihan vain ruuaksi”, Kajan ennakoi tulevaa.

 Pro Vegen jäseniä ovat Baba Foods Oy, BioMush Oy, eniferBio Oy, Food & Comms, Food Farm Oy, Foodelidoo Oy, happyfood&people Oy, K-ryhmä, Kotipizza group, Lidl Suomi Ky, Oy Linseed Protein Finland Ltd, Lipasu Oy, MeEat Food Tech Oy, Midsona Finland Oy, Mö Foods Oy, Oy Oatly Ab, Porlammin meijeri, Raisio Oyj, SOK, Oy Soya Ab, Voima-Papu Finland Oy, Vihreä härkä Oy, Virna Food Radecon Oy, VTT, Vöner Oy, WWF Suomi ja Ylva Palvelut Oy.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Jukka Kajan, toiminnanjohtaja, jukka.kajan@provege.fi, 050 467 4740
Niklas Kaskeala, hallituksen puheenjohtaja, niklas.kaskeala@oatly.com, 050 586 6422

 www.provege.fi

Tiedotteen kuva: Heidi Volotinen