Toimintamme
Pro Vegen toiminnassa on kolme painopistettä: vaikuttamistyö, markkinan kasvattaminen ja yhteisön luominen. Kaikki painopisteet palvelevat yhtälailla tehtäväämme alan toimijoiden edellytysten kehittäjänä – näin rakennamme tietä kohti kestävämpää ja terveellisempää ruokajärjestelmää.
Vaikuttamistyö
Teemme aktiivista vaikuttamistyötä, jotta kasvipohjainen ruoka saa tasavertaiset toimintaedellytykset. Lainsäädäntöön, sääntelyyn ja poliittisiin ohjelmiin keskittyvän työmme ohella haluamme olla aktiivinen ja rakentava yhteiskunnallinen keskustelija.
Esimerkkejä vaikuttamistyömme kohteista ovat vuonna 2024 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset, kuntavaalit 2025, kansallinen ruokastrategia ja eduskuntavaalit 2027.
Vaikuttamistyömme teemat liittyvät kasvipohjaisen ruuan rooliin kokonaisvaltaisesti kestävässä ruokajärjestelmässä, joka vastaa tulevaisuuden tarpeisiin. Alamme on olennainen ruokasektorin kasvun lähde ja vastaa käynnissä olevan ruuantuotannon rakennemuutoksen luomiin haasteisiin. Kasvipohjainen ruoka on keskeinen sektori, kun ruokaa tuotetaan ilmaston, ympäristön ja ihmisten terveyden rajoissa samalla huoltovarmuutta vahvistaen.
Markkinan kasvattaminen
Pro Vege tunnistaa ja ratkoo alan pullonkauloja markkinan kasvattamiseksi. Tunnistettuja pullonkauloja voidaan ratkoa toimijoiden keskinäisellä yhteistyöllä, laajemmilla hankkeilla sidosryhmien kanssa tai sisällyttämällä niitä poliittiseen vaikuttamistyöhömme. Markkinan kehittämisellä pyrimme luomaan jäsenillemme suorempia kaupallisia hyötyjä pidemmällä aikavälillä tapahtuvan yhteiskunnan rakenteita muokkaavan vaikuttamistyömme rinnalla.
Tarjoamme tutkittua tietoa jäseniemme päätöksenteon tueksi jäsentapahtumissa, webinaareissa ja jäsenviestinnällämme. Tuotamme, koostamme ja levitämme tietoa alastamme, sekä kasvipohjaisen ruuan tarjonnan ja kysynnän kasvattamisen parhaista käytännöistä. Tavoitteenamme on olla alaamme koskevan luotettavan markkinatiedon ensisijainen lähde.
Yhteisön rakentaminen
Pro Vege kokoaa alan toimijat ja luo yhteisiä tavoitteita kestävämmästä ja terveellisemmästä ruokajärjestelmästä. Haluamme mahdollistaa alan toimijoiden välille hyödyllistä verkostoitumista ja yhteistyötä. Yhteenkuuluvuuden vahvistaminen ja toimijoiden innostaminen yhteisistä päämääristä tekevät meistä toimialana vahvemman.
Missio
- Kiihdytämme siirtymää kestävämpään ja terveellisempään tulevaisuuteen edistämällä kasvipohjaisten ruokien käyttöä.
- Työskentelemme aktiivisesti tietoisuuden lisäämiseksi kasvipohjaisen ruuan hyödyistä ihmisille, ympäristölle ja taloudelle.
- Luomme edellytyksiä kasvipohjaisen ruuan markkinan kasvulle ja uusille liiketoimintamahdollisuuksille tuomalla laajasti yhteen ruuan arvoketjun eri toimijoita.
- Vaikutamme aktiivisesti yhteiskunnan rakenteisiin, kuluttajakäyttäytymiseen ja elintarvikealan käytäntöihin, jotta kasvipohjainen ruoka on houkutteleva ja helposti saatavissa oleva vaihtoehto kaikille.
Visio
- Kestävä ja terveellinen ruokajärjestelmä, jossa yhä useampi suosii kasvipohjaista ruokaa.
Lue lisää toiminnastamme:
Strategia 2025 – 2027
Toimintasuunnitelma 2025
Toimintakertomus 2024
Ota yhteyttä
info@provege.fi