Vastaanottajat:
Maa- ja metsätalousvaliokunta
Valtiovarainvaliokunnan maatalousjaosto
Pro Vege ry kiittää mahdollisuudesta lausua talousarviosta. Pro Vege on marraskuussa 2023 perustettu toimialayhdistys, joka edistää ruokajärjestelmän muutosta kohti kestävämpää, vastuullisempaa ja terveellisempää suuntaa, erityisesti kasvipohjaisen ruokatuotannon kautta.
Lausuntomme koskee erityisesti seuraavia aihealueita, jotka nousevat esille hallituksen talousarvioesityksessä:
Ruokamurrokseen varautuminen ja sen hyödyntäminen
Talousarviossa on ansiokkaasti esitetty muutostekijöitä maa- ja metsätalousministeriön hallinonalalle. Näiden tulkinnassa on huomioitava, että ne tulevat vaikuttamaan ennenkokemattomasti ruuan tuotantoon ja kulutukseen murtaen vanhoja rakenteita ja tuoden uusia tilalle kaikkine mahdollisuuksineen.
Talousarvion ja rahoituskohdennusten tulee pohjautua vahvaan ymmärrykseen käynnissä olevasta ja entisestään kiihtyvästä ruokamurroksesta. Muuttuvassa toimintaympäristössä kasvipohjaiset ruuat sekä solumaatalouden sovellukset ovat aivan keskeisiä ratkaisuja vastaamaan talousarviossa esitettyihin hallinnonalan perustehtäviin.
Huoltovarmuus
Hallituksen talousarvioesityksessä todetaan, että energiansiirtymän ja ilmastonmuutoksen asettamat haasteet sekä globaalien resurssien niukkuus vaikuttavat suoraan Suomen ruokajärjestelmän kestävyyteen. Kasvipohjaisen ruuantuotannon (sisältäen alkutuotannon ja ainesosien jalostuksen) lisääminen on kriittinen keino parantaa ruokajärjestelmämme huoltovarmuutta[1] vähentäessään muun muassa riippuvuuttamme tuoduista tuotantopanoksista. Tämä on linjassa hallituksen painotusten kanssa, jossa luonnonvarojen kestävä käyttö ja ruokaturvan varmistaminen ovat keskiössä.
Tutkimus, kehitys ja innovaatiot (T&K)
Talousarvioesityksen luvussa 5.3 painotetaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitystä Suomen talouskasvun vauhdittamisessa ja kilpailukyvyn turvaamisessa. Kasvipohjaisen ruuantuotannon tutkimukseen ja kehitykseen kohdennetut resurssit ovat välttämättömiä Suomen elintarviketeollisuuden tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta. Kasviproteiinit, solumaatalous ja kaurameijerituotteet kattavat yli puolet koko ruokasektorin 1,75 mrd € kasvusta 2035 mennessä[2], ja avaavat uusia vientimahdollisuuksia, minkä talousarvioesityksessä mainitaan olevan tärkeä osa Suomen talousstrategiaa.
Ravitsemussuositukset ja julkiset hankinnat
Talousarvioesityksessä mainitaan, että julkisten hankintojen tulee tukea kestävää kehitystä ja terveellistä ravitsemusta. Pro Vege ry esittää, että marraskuussa julkaistavien uusien kansallisten ravitsemussuositusten tulee ohjata julkisia ruokahankintoja velvoittavasti. Tämä linjaus ei pelkästään edistä terveyttä, vaan tukee myös ympäristöystävällisempää ruokajärjestelmää, mikä on linjassa talousarviossa mainittujen kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.
—
Näiden aihealueiden huomioiminen talousarvion rahoituskohdennuksissa tukee Suomen taloudellisia ja ekologisia tavoitteita, erityisesti ruokajärjestelmän uudistamisen ja huoltovarmuuden vahvistamisen osalta.
Niklas Kaskeala puheenjohtaja niklas.kaskeala@oatly.com puh. 050 5866422
Jukka Kajan toiminnanjohtaja jukka.kajan@provege.fi puh. 050 4674740