TIEDOTE 27.11.2024

Kasvipohjaisen ruuan toimialayhdistys Pro Vege ja sen jäsenyritykset ovat asiantuntemuksellaan ja tarjonnallaan avuksi, kun ihmisille ja ympäristölle terveellisestä syömisestä tehdään mahdollisimman helppoa ja herkullista.

Ravitsemussuosituksista käyty vilkas keskustelu osoittaa, että ruoka herättää tunteita. Suositukset tulkitaan yksilöä määräileviksi, vaikka ne ensisijaisesti ohjaavat elintarviketeollisuuden tuotekehitystä ja julkisia ruokapalveluja kohti terveellisempää ja ympäristöystävällisempää tarjontaa. Näin terveellisesti syömisestä pyritään tekemään ihmisille mahdollisimman helppoa.

“Keskustelu on sivuraiteilla, jos keskitytään murehtimaan sitä, kuka vie leikkeleet kenenkin leivältä. Se että ihmiset päätyvät syömään terveellisesti itsensä ja ympäristön kannalta ja näin välttämään ruokavalioiden aiheuttamia terveysriskejä, on lähtökohtaisesti hyvinkin positiivinen asia”, Pro Vegen toiminnanjohtaja Jukka Kajan sanoo. 

Tarjonnalla ohjataan syömistämme jo nyt

Sillä mitä on tarjolla kaupoissa ja ravintoloissa, on voimakas vaikutus ruokavalintoihin. Etenkin ruokapalvelut, kuten lounasravintolat, ovat merkittäviä paikkoja uusien ruokatottumusten omaksumisessa. Ammattitaidolla valmistettuja uusia ruokia ja makumaailmoja on vaivatonta kokeilla lounaslinjastolta ja innostua viemään niitä kotikeittiöön. Tämän tunnistaa myös Unicafe-opiskelijaravintolat omistavan Ylva Palveluiden liiketoimintajohtaja, Pro Vegen hallituksen jäsen Anne Immonen:

“Ruokapalveluilla on innostava mahdollisuus vaikuttaa tarjonnallaan siihen, mitä ihmiset päätyvät syömään ja minkälainen ruoka mielletään lopulta tavalliseksi. Ei suomalaisetkaan osanneet kysyä sushia, ennen kuin sitä ruvettiin tarjoamaan. Ainakaan kasvisruoka ei enää saa olla erikseen pyydettävä erityisruokavalio”, Immonen sanoo.

Monelle ruokapalvelulle ravitsemussuositusten linjaukset etenkin palkokasvien osuudesta voivat aiheuttaa haasteita. Immosen mukaan on tärkeää kannustaa keittiöhenkilökunta olemaan uteliaita keinoista, joilla tavoitteita täyttää. Esimerkiksi maailman ruokakulttuurit ovat täynnä herkullisiksi todettuja kasvisruokareseptejä, joita hyödyntää kasviproteiineja lisätessä.

Pro Vege vetoaa päättäjiin, että julkisten ruokapalveluiden mahdollisuudet tarjota maistuvaa kasvipohjaista ruokaa varmistetaan riittävillä resursseilla. Lisäksi on mahdollistettava, että niin ammatillisessa kuin täydennyskoulutuksessa voidaan entistä paremmin huomioida muuttuvat ruokatottumukset kohti kasvipainotteisia ruokavalioita.

“Toisaalta jos resurssit ovat niukat, on niistä hankala saada aikaan maittavaa ruokaa parhaallakaan ammattitaidolla”, Kajan sanoo.

Lisätiedot:
Jukka Kajan, toiminnanjohtaja, Pro Vege ry., +358 50 467 4740, jukka.kajan@provege.fi

Pro Vege on kasvipohjaisen ruuan toimialayhdistys, jonka jäseninä ovat elintarvikevalmistajien lisäksi Suomen suurimmat päivittäistavaraketjut sekä toimijoita muun muassa ravintolakentältä, tutkimuksesta ja solumaataloudesta. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä kasvipohjaisen ruuan kysyntää ja tarjontaa vahvistaakseen alan kasvua niin kotimaassa kuin viennissä. Kasvu tuo mukanaan uusia elinkeino- ja työllisyysmahdollisuuksia, sekä hyötyjä kansanterveydelle, ilmastolle ja ympäristölle. Yhdistys on perustettu 2023.