Kestävää ja terveellistä ruokajärjestelmää rakennetaan kunnissa
Kuntien ruokapalveluilla on merkittävä rooli ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa. Uudet ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaisen ruuan lisäämistä terveyden ja ympäristön vuoksi. Nyt on aika viedä nämä suositukset käytäntöön kunnallisessa päätöksenteossa.
Ravitsemussuositusten mukainen tarjonta on yhteinen etu
Kunnat ja kaupungit voivat toimia ratkaisevassa roolissa terveellisen ja ilmastoviisaan ruokakulttuurin edistämisessä. Julkisissa ruokapalveluissa tarjotaan päivittäin yli miljoona ruoka-annosta, jolloin niissä tehtävien päätösten vaikutukset kansanterveyteen, ilmastoon ja ympäristöön, sekä kotimaisen kasvipohjaisen ruuan kysyntään ovat merkittävät.
Kasvipohjaisten ruokien lisääminen ravitsemussuosituksia seuraten on kunnille ja kaupungeille mahdollisuus saada aikaan suoria taloudellisia säästöjä. Lisäksi se on vaikuttava keino saavuttaa ilmastotavoitteita.
Edelläkävijöinä kunnat ja kaupungit voivat toimia esimerkkeinä muulle yhteiskunnalle ohjaamalla kohti
kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja konkreettisilla toimenpiteillä:
- Ravitsemussuositukset tarjonnan ohjenuoraksi: Varmistetaan, että koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden
ruokatarjonta on ravitsemussuositusten mukaista. - Kasvisruoka vapaasti valittavaksi kaikille: Ravitsemussuositusten toteutumiseksi kasvisruokaa tulee olla
kaikille tarjolla ja vapaasti valittavana päivittäin. Kasvisruoan valitsemiseen ei pidä vaatia huoltajien tai
terveydenhuollon ammattilaisen lupaa. - Kasvisruuan tavallistaminen: Luopumalla erityisyyttä korostavasta Kasvisruokapäivä-nimityksestä
osoitetaan kasvipohjaisen ruuan olevan aivan tavallista ruokaa. Normin mukaisuutta vahvistaa
kasvisruuan tarjoileminen samasta linjastosta muiden vaihtoehtojen kanssa. - Kestävät ja terveelliset hankinnat: Kuntien hankintastrategiat tulee päivittää niin, että ne ovat linjassa
uusien ravitsemussuositusten kanssa. - Ruokapalveluiden ammattilaisten osaaminen: Vahvistetaan henkilöstön osaamista, jotta heillä on
entistä paremmat edellytykset valmistaa ja tarjota houkuttelevia ravitsemussuositusten mukaisia aterioita. - Tavoitteellinen seuranta ja työntekijöiden palkitseminen: Määritellään kunnille selkeät tavoitteet
ravitsemussuositusten noudattamisesta ja seurataan niiden toteutumista. Työntekijöiden
palkitsemisjärjetelmissä huomioidaan kehitys kohti tavoitteita.
Pro Vege kutsuu kaikki kuntapäättäjät ja ehdokkaat sitoutumaan uuteen ruokapolitiikkaan, joka perustuu tutkittuun tietoon, vastuullisuuteen ja hyvinvointiin. Nyt on aika tehdä kestäviä päätöksiä – yhdessä!
Pro Vege ry
—-
Pro Vege ry on poliittisesti riippumaton ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää kasvipohjaisen ruuan
asemaa Suomessa. Toimimme elintarvikealan, päivittäistavarakaupan, ravintola-alan ja tutkimusyhteisön
kanssa kehittäen markkinaa ja edistäen kestävää ruokajärjestelmää. Uskomme yhteistyöhön ja vaikuttavaan
vuoropuhelu un muutoksen vauhdittamiseksi.