Pro Vege ry:n säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Pro Vege ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

Ruotsinkielinen nimi: Pro Vege

Englanninkielinen nimi: Plant Based food Finland

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kasvipohjaisen ruuan kehitystä ja kasvua Suomessa edesauttamalla kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän ja tarjonnan lisääntymistä sekä tunnistamalla että ratkomalla elintarvikeketjun keskeisiä haasteita. Vienti ja maailman markkinat nähdään yhtenä mahdollisuutena, johon liittyen yhdistys voi synnyttää toimintaa. 

Yhdistys keskittyy lisäämään kasvipohjaisten elintarvikkeiden osuutta suomalaisessa ruokajärjestelmässä. Yhdistys tuo esiin ruokajärjestelmän kytkeytymistä ilmastonmuutokseen, luontokatoon, ruokakulttuuriin ja terveyskysymyksiin. Keskeinen tavoite on tehdä kasvipohjaisesta ruuasta houkuttelevaa mahdollisimman monelle.

Kasviproteiinit ja kasvimaitotuotteet ovat erityisenä kiinnostuksen kohteena, koska ne ovat ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen kannalta erityisen olennaisia.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys 

  • tekee vaikuttamistyötä yhdistyksen tavoitteiden edistämiseksi
  • seuraa alan kehitystä Suomessa ja kansainvälisesti
  • tekee ja teettää alaa koskevia tutkimuksia ja selvityksiä
  • järjestää alan yhteisiä tapahtumia ja seminaareja
  • tiedottaa alaan liittyvistä asioista
  • harjoittaa eri kohderyhmille suunnattua kasvipohjaisen ruuan alaa koskevaa viestintää, koulutusta, neuvontaa sekä kampanjointia
  • antaa alaa koskevia lausuntoja
  • voi julkaista kirjallisuutta ja harjoittaa muutakin kustannustoimintaa
  • edistää tavoitteitaan muilla samantapaisilla tavoilla.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Yhdistys ei tavoittele voittoa, mutta pienimuotoinen liiketoiminta, yhdistyksen varsinaisen toiminnan rahoittamiseksi, on mahdollista.

3. Jäsenet

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja joka toimii kasvipohjaisen ruuan alalla joko kokonaan tai osittain tai joka edustaa alalla joko kokonaan tai osittain toimivia yhteisöjä.

Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö, oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.

Jokaisen jäsenyhteisön on nimettävä vähintään yksi henkilö, joka voi edustaa jäsentä yhdistyksen asioissa.

Varsinaiset jäsenet ja kannattajajäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Jäsenmaksua ei palauteta mikäli sellainen on ehditty maksamaan ennen eroamista.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä neljän kuukauden kuluttua maksamattoman jäsenmaksun eräpäivästä, tai jos jäsen on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

5. Jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattajajäseniltä peritään vuotuinen jäsenmaksu, jonka suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle ja muille erityyppisille jäsenille päättää vuosikokous. Vuosikokous voi myös delegoida jäsenmaksujen suuruudesta päättämisen yhdistyksen hallitukselle. Yhdistys voi myös periä liittymismaksua, jonka suuruus päätetään perustajajäsenten osalta yhdistyksen perustamiskokouksessa ja muutoin vuosikokouksessa.

5.1. Varsinaisten jäsenten jäsenmaksu

Varsinaisten jäsenten jäsenmaksun suuruus päätetään erikseen yhdistyksille sekä yrityksille ja muille alan toimijoille.

Yritykset

Yritysjäsenten sekä muiden alan toimijoiden, pois lukien yhdistykset, jäsenmaksu on porrastettu enintään kymmeneen eri luokkaan kasvipohjaisten tuotteiden tai alan liikevaihdon mukaisesti tai muulla yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa päätettävällä tavalla.

Yhdistykset

Yhdistysten jäsenmaksu on porrastettu enintään kymmeneen eri luokkaan joko sen edustamien suorien henkilö- tai yhteisöjäsenten tai sen jäsenyhteisöjen kautta edustamien henkilö- tai yhteisöjäsenten lukumäärän perusteella. Jos jäsenellä on sekä henkilö- että yhteisöjäseniä, jäsenmaksun perustana on se jäsenryhmä, josta kertyy suurin osa jäsenehdokkaan jäsenmaksukertymästä.

Säätiöt, tutkimuslaitokset, ja muut alan toimijat

Tämän jäsenmaksuluokan jäsenmaksu on kiinteä tai muu yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa päätettävä tapa.

5.2. Kannattajajäsenten jäsenmaksu

Kannattajajäsenten jäsenmaksun alaraja päätetään erikseen henkilöjäsenille, yhteisöjäsenille ja säätiöille.

Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

Jäsenellä, joka ei ole suorittanut erääntynyttä jäsenmaksuaan kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä, ei ole yhdistyksessä mitään oikeuksia.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja 5–8 muuta varsinaista jäsentä. Hallitukseen pyritään valitsemaan vähintään neljä jäsentä yhdistyksen varsinaisten jäsenten piiristä. Loput voivat olla alan asiantuntijoita. Yli puolten hallituksen jäsenistä tulee edustaa yrityksiä tai organisaatioita, joiden ruoka-alan toiminnasta yli 50 % koostuu kasvipohjaisesta ruuasta.

Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Vuosittain hallituksen jäsenistä on erovuorossa lähinnä puolet, aluksi arvan ja sitten vuoron mukaan.

Jos hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai jäsen ennen vaalikauden päättymistä eroaa, hänen tilalleen valitaan yhdistyksen seuraavassa kokouksessa toinen henkilö eronneen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Vuosikokous valitsee puheenjohtajan. Ensimmäinen puheenjohtaja valitaan perustamiskokouksessa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin ja rahastonhoitajan sekä muut tarpeelliset toimihenkilöt. Hallitus palkkaa toiminnanjohtajan sekä muut tarvittavat työntekijät tai delegoi työntekijöiden palkkaamisen toiminnanjohtajalle.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai toiminnanjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallitus ja yleiskokoukset voivat päättää erilaisten työryhmien tms. perustamisesta.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä. Hallitus voi lisäksi antaa nimenkirjoitusoikeuden yhdistyksen toimihenkilö(i)lle.

8. Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Ensimmäinen tilikausi päättyy vuoden 2024 lopussa. 

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle/tilintarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta.

Toiminnantarkastajan/tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen kokousen. Yhdistyksen vuosikokous pidetään tammi-toukokuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattajajäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Jäsentä voi edustaa toinen jäsen kirjallisen valtakirjan perusteella.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään kahta viikkoa ennen kokousta sähköpostitse. Lisäksi hallitus voi harkintansa mukaan lähettää kutsun myös postitse.

11. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös tai vuosilaskelma, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
  8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa tai tilintarkastusyhteisö
  10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Ota yhteyttä

info@provege.fi

Tietosuojaseloste