Kasvipohjaisen ruuan toimialayhdistys Pro Vege on julkaissut kuntavaaliteesinsä, joilla se evästää ehdokkaita ja tulevia valtuutettuja. Kuntien ja kaupunkien tarjoamien ruokapalveluiden on yhdistyksen mukaan otettava hiljattain uusitut ravitsemussuositukset tarjonnan ja toimintansa ohjenuoraksi. Ravitsemussuositusten ytimessä olevaa kasvipohjaista ruokaa ei tule tällöin kohdella poikkeavana ja erillisenä vaihtoehtona, vaan aivan tavallisena ruokana. Yhtenä toimenpiteenä yhdistys ehdottaakin luopumista erityisyyttä korostavasta kasvisruokapäivä-nimityksestä.
Suomessa tarjotaan julkisissa ruokapalveluissa päivittäin yhteensä yli miljoona ruoka-annosta. Ruokapalvelujen merkittävyyden vuoksi Pro Vege vetoaa teeseillään tuleviin valtuutettuihin, että ravitsemussuositusten noudattaminen otetaan niissä toiminnan lähtökohdaksi.
Osana kuntavaaliteesejään Pro Vege ehdottaa, että kasvisruokaa tulee olla aina vapaasti valittavana kaikille halukkaille. Tämä olisi merkittävä askel kohti ravitsemussuositusten toteutumista kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisissa ruokapalveluissa. Ravitsemussuositusten toteutuminen vaatii, että joinain päivinä kaikki tarjotut annokset ovat kasvipohjaisia. Olennaista Pro Vegen mukaan on, ettei niitä päiviä kutsuttaisi poikkeavuutta korostavasti kasvisruokapäiviksi.
“Kasvisruokapäivä-nimitys on ajanut asiansa saatuaan kasvisaterioita ruokalistoille. Sittemmin on huomattu, että nimitys on kääntynyt itseään vastaan, kun se pitää yllä ajatusta tavallisesta poikkeavasta ruuasta. Pinaattilätyt, kasvistäytteiset tortillat tai mikä tahansa herkullinen kasvisruoka tekee kyllä kauppansa, kun niitä ei alleviivaavasti kutsuta kasvisruuaksi”, Pro Vegen toiminnanjohtaja Jukka Kajan sanoo.
Ruoka on tuleville valtuutetuille olennainen teema. Ruokapalveluiden tuottaminen painottuu kuntien ja kaupunkien nykyisissä tehtävissä, kun sosiaali- ja terveydenhuollon vastuut ovat siirtyneet hyvinvointialueille. Kunnissa tehtävillä ruokapäätöksillä on merkittävät vaikutukset kansanterveyteen, ilmastoon, ympäristöön ja talouteen. Ravitsemussuositusten noudattaminen nostamalla kasvipohjaisten ruokien osuutta koulu-, päiväkoti- ja potilasruokailussa onkin kunnille ja kaupungeille selvitysten mukaan myös keino saavuttaa suoria taloudellisia säästöjä.
“Aikaan saatavia säästöjä pitää alkuvaiheessa kohdentaa ruokapalveluiden ammattilaisten edellytyksiin tarjota herkullista kasvipohjaista ruokaa”, Kajan ehdottaa. “Keittiöiden osaajien ammattitaidolla, innostuksella ja laadukkailla raaka-aineilla kasvipohjaisesta ruuasta saadaan tehtyä kaikille maistuvaa, aivan tavallista ruokaa.”
LISÄTIEDOT:
Jukka Kajan, toiminnanjohtaja, 050 4674740, jukka.kajan@provege.fi